Kettős siker

2023. október 6. péntek
Címkék: Hírek

Az MTA 2023. szeptember 19-én megtartott Bolyai Napján Bolyai Plakettet vehetett át és második Bolyai János Kutatási Ösztöndíjának elnyeréséről szóló oklevelet is kapott Cserép Csaba, a Neuroimmunológia csoport szenior kutatója.

 

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat az MTA elnökének kezdeményezése nyomán a PhD fokozattal már rendelkezők, angol elnevezésük után posztdoktorok támogatására létesítették 1997-ben, „a kiemelkedő kutatási-fejlesztési teljesítmény ösztönzésére és elismerésére”, és 1998 óta évente meg hirdeti az Ösztöndíj kuratóriuma.

A kezdetben 40 éves korhatár 2002-től 45 év lett, 2023-tól pedig a gyermekek után igényelhető korkedvezmény lehetőségével is kiegészült. 2022 januárjától az ösztöndíj összege is emelkedett, az addigi 124 500 forintról 250 000 forintra. 

Az egy, két, vagy hároméves időtartamra elnyerhet ösztöndíjas időszakról zárójelentést kell benyújtani, amit értékelnek, s akié „kiemelkedő” vagy „jó” minősítésű, ismételten is pályázhat. A "kiemelkedő" szakmai minősítéssel záró ösztöndíjasok Bolyai Emléklapot kapnak, a legkiválóbbak, legfeljebb évente 14 kutató, MTA Bolyai Plakettet vehet át.

Intézetünk fiatal munkatársai eddig legalább 37 alkalommal pályáztak sikerrel Bolyai-ösztöndíjra, és közülük Cserép Csabával együtt öten kapták meg a kiválók legkiválóbbjait megillető Bolyai Plakettet.

(Acsády László 2002, Gulyás Attila 2003, Lőrincz Andrea 2011, Zelena Dóra 2016, Cserép Csaba 2023).

 

A MTA Bolyai Plakett elnyerése mindenképp elismerésre méltó teljesítmény, és egyre inkább az lesz, nem csak a pályázatok növekvő színvonala, de jelentősen növekvő száma miatt is. 2022-ben 740, idén 836 érvényes pályázat érkezett. 

Csaba, a Dénes Ádám vezette igen sikeres Neuroimmunológia csoport szenior kutatója, 2019-ben nyerte el első Bolyai-ösztöndíját, melynek zárójelentése alapján a Bolyai Plakettet kiérdemelte. Eleinte nem is gondolt arra, hogy másodszor is pályázzon, de szerencsére meggondolta magát. Az orvostudomány kategóriában benyújtott pályázata pedig nem egyszerűen csak nyert, de csoportjában a legmagasabb pontszámot is érte el.

Freund Tamás, aki természetesen jól ismeri Csabát és eredményeit, az Akadémia elnökeként azt kívánta a díjazottaknak, hogy "bolyais" munkájukkal új kapukat nyissanak a tudományos pályán. Dénes Ádám csoportjában, mint eddig is láthattuk, nemcsak ajtók kinyitására, hanem új utak kiépítésére is van lehetőség. Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese hangsúlyozta az együttműködések fontosságát, és azt, hogy a győztesek eredményeikkel vegyenek részt a következő tudósgeneráció, a következő tudósnemzedék nevelésében, és adják át tudásukat, tapasztalataikat a fiataloknak.

Csaba esetében nem kell aggódnunk emiatt sem, hiszen ma már több konferenciagyőztes, második helyezett, ösztöndíjas fiatal tehetséggel dolgozik együtt, akik neki köszönhetik sikereiket.
Kívánjuk, hogy továbbra is jó és sikeres csapat maradjon, amely másokat is nagyszerű eredmények elérésére inspirál.