Nemzetközi konferenciával ünnepelt Budapesten a 30 éves Európai Fájdalom Társaság

2023. október 10. kedd
Címkék: Hírek

Csodaszép őszi időben, Budapesten tartotta kongresszusát 2023. szeptember 20 és 22 között az idén 30. évfordulóját ünneplő Európai Fájdalom Társaság (EFIC). 

 

Az alapkutatásban, transzlációs tudományokban és a klinikumban tevékenykedő szakembereket összegyűjtő fórumnak a Hungexpo adott otthont. 

A konferencia címe, „Személyre szabott fájdalomkezelés. A jövő elérkezett” (Personalised Pain Management: The Future Is Now”) magáért beszélt, és a program, melynek összeállításában természetesen magyar fájdalomkutatók is részt vettek, igyekezett a témát a lehető legsokoldalúbban bemutatni, úgy, hogy ápolók, fizioterapeuták, klinikusok, kutatók egyaránt megtalálják azt, ami számukra új, fontos, előrelépést jelentő.

A plenáris előadások mellett párhuzamosan 4-5 szekcióban folytak a különböző témájú előadások, workshopok, diszkussziók, és az utánpótlás biztosítását segítette, hogy a klinikumban vagy kutatásban dolgozó legfiatalabb generáció tagjai is kaptak lehetőséget arra, hogy megosszák eredményeiket, tapasztalataikat.

Bár ezen a konferencián most a KOKI-ból nem volt résztvevő – ebben a konferencia ideje alatt zajló KOKI Napok rendezvényünknek is lehetett szerepe – a fájdalomkutatásokban vezető szerepet játszó magyar kutatók közül többen is részt vettek a szervezésben, voltak meghívott előadók.

A Pécsi Egyemről érkeztek a legtöbben, ráadásul a szervezésből is derekasan kivették részüket. 

A Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet igazgatónője, Prof. Pintér Erika szervezte a TRP ion csatornák neuropátiás és tumoros fájdalomban betöltött szerepéről szóló szimpóziumot, és meghívására több nemzetközileg elismert előadó is elfogadta a felkérést, és járult hozzá előadásával a program sikeréhez. 

A szintén nagy látogatottságú Komplex Regionális Fájdalom Szindróma (CRPS) workshopot Prof. Helyes Zsuzsanna szervezte, és a CRPS alapkutatásában elért eredményekről, és azok transzlációs jelentőségéről tartott meghívott előadást. 

A Pécsi Egyetemet mellettük számos lelkes és elhivatott medikus, TDK hallgató, és a Farmakológiai Intézet PhD hallgatói is képviselte - Horváth Ádám Istvan, Tékus Valéria, Fülöp Barbara, Biskup Dóra, Nemes-Szentes Nikolett, Nemes Balázs, Király Ágnes és Günkl-Tóth Lilla – akik eredményeik bemutatása mellett önkéntes segítői is voltak a szervezőknek, ezzel jelentősen segítve a konferencia gördülékeny lebonyolítását.

Vécsei László szegedi neurológus professzor a migrénkutatás legújabb vívmányaira hívta fel a figyelmet az általa elnökölt szimpóziumon. 

 

A magyar fájdalomkutatás újabb eredményeit Szegedről, Debrecenből, Budapestről érkező kutatók, köztük örvendetesen sok fiatal, posztereken mutatták be a számos érdeklődőnek. 

A magyar poszterek mellett a Magyar Fájdalom Társaság nagyon jó helyen lévő szép kiállítóhelyét is érdemes volt meglátogatni. (Ebben némi szerepe lehetett a barátságos fogadtatás mellett a finom magyar csokoládécskáknak is.)

 A magyar és külföldi látogatóknak módjuk volt hasznos beszélgetéseket folytatni a társaság munkájáról, tudományról a társaság jelenlegi elnökével, Dr. Budai Erikával, és a társaság következő elnökével, a PTE docensével, Dr. Almási Róberttel is. 

Nem is kérdés, a Magyar Fájdalom Társaságnak ott kellett lennie ezen a nemzetközi konferencián, de vajon hány krónikus fájdalommal élő tud arról, hogy van ilyen társaság nálunk is, hányan ismerik a célját? Vajon mi volt a Társaság célja  a konferencián való részvétellel? 

Dr. Budai Erika: 

- Társaságunk elsódleges célja a krónikus fájdalmakban szenvedő betegek teljes körű ellátásának szakmai, tudományos eszközökkel történő előmozdítása, összefogni, egy asztalhoz ültetni a fájdalommal kapcsolatos alapkutatások szakembereit és a klinikusokat.  Egy nemzetközi konferencián való részvétel több szempontból fontos lehetőség, ezért nagyon készültünk az EFIC 13. kongresszusára. Ezt azzal is „kimutattuk”, hogy pályázatot írtunk ki hat fiatal kolléga regisztrációjának átvállalására. Elméleti témában Horváth Ádám István, Nemes Balázs, Szentes Nikolett, klinikai témában Fenyvesi Nicola, Gunkl-Tóth Lilla, Pottyondy Pál lettek  a győztesek, de mellettük 20-25 önkéntes segítő toborzásával egyetemi hallgatóknak és aneszteziológus szakorvosoknak biztosítottunk lehetőséget a részvételre. Ezen kívül még céges szponzorokat is sikerült megnyernünk további kollégák támogatására.  

A résztvevők átélhették egy nemzetközi kongresszus színes forgatagát, feszített tempóját. Megismerhettek új módszereket, egy probléma több oldalról való megközelíthetőségét, s lehetőségük nyílt arra is, hogy felmérjék és elhelyezzék magukat és eredményeiket a jelen nemzetközi rangsorában.

A Társaság a kongresszusi részvétellel lehetőséget kapott az IASP (International Association for the Study of Pain) elnökének (Catherine Busknell PhD), az EFIC vezetőségének (Brona Fullen PhD, Luis Garcia-Larrea PhD), és a kongresszus tudományos Bizottsága elnökének (Prof. Esther Pogatzki-Zahn), a társ-társaságok elnökeinek, tanácsnokainak személyes megismerésére, kapcsolatépítésre. A személyes találkozás, az addig csak képről ismert személyekkel való beszélgetések elősegíthetik a későbbi szakmai együttműködést.

- A konferencia helyszínét elnyerte a Hungexpo, de hogyan történt a konferencia programjának a szervezése?

-  Az EFIC kongresszusok szervezése mindig a nemzetközi társaság vezetősége által történik. A konferencia elnöke az EFIC soros elnöke, de a vendéglátó országnak bőven van lehetősége, hogy felkért hazai előadókkal, poszterekkel és előadással járuljon hozzá a kongresszus szakmai sikeréhez. Így történt ez most is. A helyszínen tapasztaltak alapján és az azóta kapott visszajelzésekből is úgy érezzük, hasznos ismeretekkel és szép élményekkel gazdagodtak, akik részt vettek ezen a konferencián.